Gouderak

In 1274 vindt de eerste vermelding van Gouderak plaats.
Dan is nog sprake van Golderak. Een rak is een recht stuk rivier, tussen twee bochten.

Aan de Kattendijk 183 staat een Oudhollandse boerderij uit 1648 en aan de Kerkstraat 3 de NH-Kerk uit 1658.
Onder de kerk bevindt zich een grafkelder uit 1616.
Gouderak kreeg begin jaren tachtig internationale bekendheid door een van de grootste gifzaken uit de Nederlandse geschiedenis. Eind jaren vijftig had Shell hier grote hoeveelheden industrieel afval gestort.

 Op deze plek werd later een woonwijk gebouwd: de Zellingwijk. Deze is inmiddels weer afgebroken. Binnenkort wordt gestart met de complete sanering, zodat deze 'schandvlek' definitief tot de geschiedenis van het dorp behoort.
 

Gouderak biedt veel mogelijkheden tot recreatie. Een van de belangrijkste attracties is de Vogelplas, een schitterend natuurgebied waar talloze water- en weidevogels van zeer dichtbij te bestuderen zijn. Deze plas is uitsluitend per fiets en vervolgens te voet bereikbaar. Daarnaast telt Gouderak enkele beschermde natuurreservaten, de zogenaamde 'boezems' met een unieke flora. Hier bloeien nog als een van de zeer weinige plaatsen in Nederland verschillende soorten wilde orchideeŽn.

Vanuit Gouderak kunt u met een
pont de Hollandse IJssel oversteken naar Moordrecht. Als u dat met de auto doet, is het van belang te weten dat er wel twee auto's tegelijk op de pont passen...

De omgeving van Gouderak, en meer specifiek de polder de Nesse, was de plaats waar in 1411 de eerste windwatermolen van de Krimpenerwaard werd gebouwd.

Als u vandaag de dag over de dijk langs de IJssel van Stolwijkersluis naar Gouderak rijdt, ziet u aan uw linkerhand dit restant van de
windvijzelmolen 'de drie gebroeders'. De molen werd gebouwd in 1869 en bemaalde de polder Middelblok. In 1913 kwam een einde aan de windbemaling door deze molen, toen binnenin de molen een motor met centrifugaalpomp werd geplaatst. De romp doet nu dienst als woning.

In juli 1997 werd een fraaie luchtfoto van Moordrecht en Gouderak gemaakt.

De regionale radio- en televisiezender RTV-West verzorgt op internet een pagina met nieuws uit de gemeente Ouderkerk.