Ammerstol

Wapen van Ammerstol, toen het nog een zelfstandige gemeente  was

De geschiedenis van Ammerstol  gaat terug tot ca. 1233. Aan dit dorp werden in 1322 door Graaf Willem III van  Holland stadsrechten toegekend, maar het gebruik maken van deze rechten vond men  bij nader inzien een te kostbare zaak, waarna Ammerstol altijd een dorp bleef.

In het verleden floreerde in Ammerstol de zalmvisserij. Er verrezen  scheepswerven en in 1880, op het hoogtepunt van de zalm-visserij en -handel,  werd de 'Zalmmart' gebouwd. Dit veilinggebouw werd in de twintigste eeuw weer  afgebroken. Nu de zalm uit de Lek is verdwenen, herinnert alleen de vis in het  voormalige Wapen van Ammerstol nog aan deze bezigheid.

Nu is Ammerstol onder meer bekend vanwege de nationale  Triatlon, die daar elk jaar plaatsvindt. In 1998 vond deze wedstrijd echter niet  plaats; als gevolg van de werkzaamheden aan de Lekdijk, zag de organisatie geen  kans de wedstrijd te houden. In 1999 was men weer wel van de partij!

Wist  u trouwens dat de voorzitter van de Nederlandse socialistische fractie in het  Europees Parlement, Max van den Berg, in 1946 in Ammerstol werd  geboren?

De
regionale radio- en  televisiezender RTV-West verzorgt op internet een pagina met nieuws uit de gemeente  Bergambacht.