De toren van de Grote- of Bartholomeuskerk te Schoonhoven

De toren dateert uit 15e eeuw, terwijl de geschiedenis van het kerkgebouw teruggaat tot de dertiende eeuw.

Toren van de Bartholomeuskerk1865. Tijdens begrafenis Anna Paulowna (de weduwe van Koning Willem II en dochter van de Russische tsaar Paul I) en gedurende het voor het gehele land voorgeschreven klokkegelui, knapt een anker in de kerktoren, waarna het geluid direct verstomt. De later ingestelde onderzoekscommissie stelt voor het luiden voort te zetten met als voorzorgsmaatregel het jaarlijks loden van de toren

1909. Een commissie beveelt aan steunberen te laten aanbrengen. Een alternatief wordt gezien in het afbreken en elders herbouwen van de toren.
Toenmalig burgemeester Van Sloten toont zich een warm voorstander van dat alternatief.

1911. Op 30 augustus wordt het voorstel tot afbraak van de toren in de gemeenteraad met een verschil van EEN stem verworpen. Het door burgemeester Van Sloten bepleite 'schitterende marktplein' komt er niet.

1925. De toren staat 1.38 meter uit het lood. Na een gedegen onderzoek wordt de kerk op 26 juni 1925 met onmiddellijke ingang gesloten.

1926. Op 31 maart wordt aan Stationsstraat een noodkerk in gebruik genomen. Kort daarna wordt besloten tot restauratie van de kerk en de toren. Deze duurt vijf jaar en kost een half miljoen. Er worden 60 betonpalen geslagen om de toren tegen omvallen te beschermen. Tegen de oostelijke pijlers van de toren bouwt men stevige betonnen steunen.

1981/1982. Een laatste restauratie vindt plaats.

1982. Op 6 oktober bezoekt koningin Beatrix de kerk.

2000. De toren staat thans meer dan anderhalve meter uit het lood. Hij is eigendom van de gemeente Schoonhoven en is vijftig meter hoog.