Gouda

Op het WWW kunt u de Digitale Stad Gouda bezoeken.
Ook de Engelstalige site
Gouda, a six star city is uw aandacht zeker waard.
Een fraaie, complete site met veel foto's van de Kaasstad is
Gouda Nieuws Net.
Sinds kort is ook de
Gemeente Gouda met een eigen -uitgebreide- site op het web vertegenwoordigd.
Nieuw en nog niet helemaal af is
Gouda-Plaza.


Een andere interessante webpagina over Gouda is de
Gouda Greenmap.
Hier is veel informatie over Gouda te vinden, met name op ecologisch gebied
.

Gaat u in levenden lijve naar de Kaasstad, neemt u dan vooral een kijkje in de Grote- of St.Janskerk, waar u de wereldberoemde Goudse Glazen kunt bewonderen. Met 123 meter is dit de langste kerk van Nederland. De kerk werd drie maal door brand verwoest, voor het laatst in 1552, waarna hij werd herbouwd in de huidige vorm.
In de toren bevindt zich de beroemde
Hemony-beiaard uit 1676.
Iedere donderdag tijdens de markt van 10.00 tot 11.00 uur wordt dit instrument bespeeld door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart en iedere zaterdag van 12.30 tot 13.30 uur door zijn collega Henry Groen.

Ook de gevel van het pand aan de vlak daarbij gelegen Naaierstraat 6 is zeer de moeite waard. Dit pand werd gebouwd in 1527.

In het monumentale Waaggebouw (gebouwd in 1668, architect Pieter Post), waar vroeger de kaas werd gewogen, is nu het kaasexposeum gevestigd. Volgens de folders een uniek informatie- en documentatiecentrum over de zuivelbranche in Gouda en omgeving.
Persoonlijk kan ik het u evenwel niet aanbevelen: de presentatiemethoden zijn wat aan de infantiele kant, zeker als gewend bent met computers om te gaan (en dat bent u). Als u wilt weten hoe kaas wordt gemaakt, bezoekt u dan een van de vele kaasboerderijen in de Krimpenerwaard.
Kortom: het meest interessant aan de Waag is de buitenkant!

Wel heel aardig is
Museum De Moriaan, gevestigd aan de Westhaven 29. Hier is onder meer een winkel, waar kruiden, koffie, thee en tabak werden verkocht, in zijn oorspronkelijke (18e eeuwse) staat bewaard gebleven.

De moeite waard is verder het
Zuid Hollands Verzetmuseum, waar u voorwerpen kunt bekijken die betrekking hebben op het verzet van de bevolking in de Tweede Wereldoorlog.

Ook het museum Catharina Gasthuis verdient uw aandacht. Naast 16e- en 17e eeuwse schilderkunst en een kleine collectie schilderijen van de Haagse School en de School van Barbizon, is er in de kelders van dit voormalige stadsziekenhuis een heuse martelkamer te zien. Ook is binnen de muren van het museum de stadsapotheek uit het begin van de 19e eeuw te bezichtigen.
Het museum wil beginnen met een ingrijpende verbouwing. Slachtoffer hiervan lijkt te worden het restaurant 'De Zes Sterren', dat plaats zou moeten maken voor een museumcafé.
Uit krantenberichten begrijp ik dat aan de achterzijde van het museum een grote, glazen uitbouw zal worden gebouwd. Te vrezen valt dat dit net zo'n lelijk anachronisme zal worden als het 'theehuis' in de Kloostergang, bij de Domkerk in Utrecht. Voor mij is het onbegrijpelijk dat bestuurders, gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad, kunnen besluiten om een zo fraaie, historische omgeving te laten ontsieren door modern glas en staal!

De bouw van het
stadhuis begon in 1448 en in 1459 was het bouwwerk gereed. Bedenkt u daarbij dat Columbus werd geboren in 1451 ! Vriend en vijand is het erover eens dat dit een van de mooiste stadhuizen van Nederland is.
Op oude tekeningen is te zien hoe op het bordes aan de noordzijde in vroeger tijden met de galg een doodvonnis werd voltrokken, ten aanschouwe van een ieder die wilde komen kijken. Voor deze veroordeelden komt
Amnesty International te laat !

Een van de oudste bouwwerken van de stad Gouda is de Agnietenkapel. Dit gebouw hoorde bij een klooster, dat aan het eind van de veertiende eeuw werd gesticht. Tegenwoordig kan deze ruimte worden gehuurd voor exposities, verkoopdemonstraties en dergelijke.

In Gouda zijn twee stellingmolens te vinden: Molen De Roode Leeuw, waarvan het bouwjaar voor 1680 ligt en Molen 't Slot, gebouwd in 1832. De Roode Leeuw doet weer dienst als korenmolen, terwijl 't Slot af en toe op vrijwillige basis in bedrijf wordt gesteld.

In het jaar 1652 werd gepubliceerd
Blaeu's Toonneelen der Steden, een boek vol met plattegronden van steden. Bekijkt u hieruit rustig deze fraaie (kaart van het Gouda van halverwege de zeventiende eeuw. (106 Kb).
Aan het einde van de twintigste eeuw werd van Gouda een
satellietfoto gemaakt.
Bekijkt u ook deze op uw gemak.

Op mijn voortdurende speurtocht naar interessante gegevens over de regio, stuitte ik onlangs op deze aardige
luchtfoto van de Markt te Gouda.

Elk jaar is Gouda is het toneel van een aantal evenementen. Zo is er op de Markt het Internationaal Gouds Pottenbakkers Festival, waar pottenbakkers uit verschillende landen onder meer een wedstrijd houden wie de hoogste vaas kan draaien. Reeds nu is bekend dat dit festival in het jaar 2000 voor de 25e keer zal plaats vinden op 1 en 2 juni.

Begin augustus is er de Goveka, de Goudse Vee- en Kaastentoonstelling.

Begin september komt het
Randstad Jazzfestival naar Gouda, terwijl half december op de Markt het evenement Gouda bij Kaarslicht plaatsvindt. In 2000 wordt dat op dinsdag 19 december. Het festijn vindt dan voor de 45e keer plaats.

In Gouda is actief de lokale radio- en televisiezender
RTV Gouwestad. Op de homepage van dit station zoekt u echter tevergeefs naar frequenties en uitzendtijden...

De
Goudse Archeologische Vereniging Golda heeft ook een plekje op het web gevonden.

Klik hier voor een overzicht van aantal Goudse ondernemingen en instellingen die een site op internet hebben.

Uw hotel-overnachting in Gouda kunt u
online reserveren.

De
regionale radio- en televisiezender RTV-West verzorgt op internet een pagina met nieuws uit Gouda.

De stad Gouda heeft vriendschapsbanden met drie andere Europese steden:
Gloucester in Engeland, Solingen in Duitsland en Kongsberg in Noorwegen. Deze laatste stad levert doorgaans de Kerstboom, die medio december op de Markt in Gouda wordt geplaatst.