Fietsen in de Krimpenerwaard

Vanuit Stolwijk kunnen verschillende fietstochten worden ondernomen. Hieronder zijn twee routes beschreven, die tezamen een 8 vormen en dus fraai op elkaar aansluiten. Uiteraard kan op elk gewenste plek onderweg worden opgestapt.

Stolwijk

Start Stolwijk , het Dorpsplein Volg de ANWB-borden richting Haastrecht. U fietst over de Bilwijkerweg, midden tussen de weilanden. De kans is groot dat u hier verschillende weidevogels kunt observeren: vaak zijn er grutto's en kieviten in deze weilanden te zien. Aan het eind van de Bilwijkerweg (aan uw linkerhand) is het restant te zien van 'de molen van Hol', een wipwatermolen uit 1620. Aan het eind van de weg gaat u linksaf, richting Haastrecht. Aan de overzijde van de Vlist ziet u de ronde, stenen molenstomp die in de volksmond vaak 'de peperbus' wordt genoemd. Iets verderop aan uw rechterhand ligt het zwembad De Loete . U volgt de weg: gaat rechtdoor, steekt bij de stoplichten de provinciale weg over en komt in het centrum van Haastrecht .

Haastrecht

U rijdt rechtdoor, over het centrale plein (de Grote Haven). Aan het eind gaat u linksaf, de Hoogstraat in. Halverwege deze straat, aan uw linkerhand, ziet u het Raadhuis (1618). U fietst rechtdoor, tot u weer op de provinciale weg komt. Deze steekt u over en u rijdt de Liezenweg in. U rijdt met de weg mee naar links, tot u bij een T-splitsing weer rechtsaf gaat, richting Vlist. U volgt het riviertje aan de rechterkant, tot u een brug tegenkomt met het opschrift 'de twee Waarden' (hetgeen duidt op de Lopiker- en de Krimpenerwaard, die door deze brug met elkaar worden verbonden). Deze brug steekt u over, gaat rechtsaf en u volgt verder de loop van de Vlist verder langs de Oost Vlisterdijk, de 'smalle kant'.

Vlist

Ter hoogte van de Vlisterstee, het dorpshuis in de kernVlist , gaat u over de smalle 'glijbaanbrug'. U steekt de West-Vlisterdijk over en rijdt de nieuwbouwwijk in, waar u de bordjes richting Stolwijk volgt. U komt op het Geerpad. Dit fietspad voert u dwars door de weilanden. Links ziet u molen de Bachtenaar, gebouwd in 1714. U fietst over een tweetal vee-roosters en gaat aan het eind rechtsaf, de Schoonouwenseweg op. Tegenover de boerderij op nr. 2, gaat u rechtsaf de Tentweg op, weer richting Stolwijk. Als u deze weg helemaal afrijdt, komt u vanzelf weer op het Dorpsplein te Stolwijk.

Stolwijk

Vanaf het Dorpsplein in Stolwijk volgt u de bordjes richting Gouda. Langs het gemeentekantoor volgt u de Goudseweg, die parallel loopt aan de provinciale weg. In de Beijersche bocht (na zo'n 3 km.) gaat u linksaf.
U steekt de provinciale weg over en gaat de Beijerscheweg op, richting
Berkenwoude. Bij de driesprong gaat u rechtaf, Achterbroek in. Aan het eind, bij de T-splitsing naar links. U komt in Berkenwoude, waar u bij de T-splitsing wederom linksaf gaat. Na de kwekerij 'Hoveling Plant' gaat u rechtsaf een brug over en de villawijk in. Aan het eind van deze wijk houdt u links aan en komt u op de Benedenheulseweg. U gaat richting Stolwijk.
U gaat over de
19e eeuwse gietijzeren ophaalbrug gaat u terug naar Stolwijk.

Bron: Sla acht op de Vlist, een uitgave van de Stichting Culturele Raad Stolwijk