Schoonhoven

Het wapen van Schoonhoven

Schoonhoven is de enige stad in de Krimpenerwaard. Graaf Willem  III van Holland verleende in 1322 stadsrechten. In datzelfde jaar viel die eer  ook te beurt aan Ammerstol, maar daar maakte men van die rechten geen gebruik. Van een andere plaats in de  Krimpenerwaard, Haastrecht, is de status van stad omstreden.
Over de geschiedenis van Schoonhoven kunt u, desgewenst, meer lezen.
Schoonhoven is al sinds de middeleeuwen bekend als de Zilverstad. Ook nu nog is hier een
vakschool voor edelsmeden, juweliers en horlogers gevestigd.

Op het Web is Schoonhoven vertegenwoordigd met een fraaie site. De
Digitale Stad Schoonhoven biedt onder andere een wegenkaart met straatnamenregister, adreslijsten, informatie over toerisme, foto's en meer.

Nieuw is de site over de
Nationale Zilverdag, een evenement dat elk jaar op tweede pinksterdag in Schoonhoven plaats vindt. Op deze site is alle informatie daarover te vinden en zijn veel foto's te bewonderen.

Zonnewijzer uit 1864In deze voormalige garniezoensstad biedt het gebouw dat indertijd dienst deed als kazerne (Kazerneplein 4) nu onderdak aan het Nederlands Goud- Zilver- en  Klokkenmuseum, waar een unieke verzameling van meer dan duizend antieke en curieuze voorwerpen ligt uitgestald.
Te zien is onder andere deze
zonnewijzer, die in 1864 werd vervaardigd. Het apparaat werd gebruikt om de torenklokken mee gelijk te zetten.
Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00  uur.
Telefoonnummer van het museum: 0182 385612.
Na een grootscheepse renovatie is het museum op 30 december 1999 weer heropend, nu onder meer een collectie van 2000 wekkers rijker.

Het museum van Knipkunst is te vinden op het adres Stadhuisstraat 7, Schoonhoven.
De openingstijden zijn dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Telefoon 0182 387000.

Op het adres Haven 13, in het gebouw dat  vroeger in gebruik was als synagoge, is nu gevestigd het
Schoonhovens Edelambachtshuis . Van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur kunt u er allerlei zilveren  gebruiksvoorwerpen en sierraden bewonderen. Achter de Synagoge is het bijbehorende Joods ritueel bad (Mikwah) te bezichtigen.
Tel. 0182-38 26 14.

De Stijlklokkenfabriek Schoonhoven, Oude Haven 36 biedt de mogelijkheid om op afspraak een rondleiding te organiseren
.

Stadhuis, gebouwd in 1452Dominant aanwezig aan de Haven is het
stadhuis, waarvan de eerste steen werd gelegd op 7 april 1452 door slotvoogd Gerijt van Poelgeest.
In de zeskantige koepeltoren bevindt zich een carillon met vijftig klokken.
Elke woensdag,  tussen 11.00 en 12.00 uur en elke zaterdag tussen 15.30 en 16.30 uur wordt dit VanderGheyn-carillon bespeeld door stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. Wist u dat het mogelijk is bij de  beiaardier verzoeknummers aan te vragen? Of kent u de mogelijkheid om met de  beiaardier mee naar boven te gaan? Stuurt u daartoe een e-mail naar Boudewijn Zwart.
Onder het stadhuis vindt u het
VVV-Schoonhoven, gehuisvest in een ruimte waar ook exposities plaatsvinden.Watertoren uit 1901
De voor het stadhuis gelegen Stenen Brug was in 1597 het toneel van een minder verheffende gebeurtenis. Daar  werd namelijk kruidenzoekster Marrigje Ariëns, op beschuldiging van hekserij, gewurgd en vervolgens op de brandstapel verbrand. Haar 'toverzak', een steel met vijf leren zakken, wordt nog altijd op het stadhuis bewaard en is op verzoek te bezichtigen.

Een bijzonder bouwwerk is ook de
Watertoren, gebouwd in 1901 naar een ontwerp van architect F.A. de Jong. Tot 1990 was deze watertoren in gebruik om druk op het Schoonhovense waterleidingnet te zetten. Dit rijksmonument werd in 1992 oor het  symbolische bedrag van ƒ 1,00 gekocht door de Stichting Behoud Watertoren. Deze sprookjesachtige toren huisvest tegenwoordig het Centrum 'Zilver in Beweging'. De toren is 50 meter hoog.

Stadkorenpakhuis uit 1566Aan het adres Koestraat 72 staat het  voormalige
Stadskorenpakhuis.
De  bouw hiervan kwam in 1566 gereed. Op de begane grond was een schooltje gevestigd  en op de zolders werd het stadskoren opgeslagen. Aanleiding tot de bouw van deze  opslagruimte was de schaarste aan graan in de periode die direct aan de bouw  voorafging. De tekst op de gevelsteen (cartouche) in het midden:
DOER TWTVRIESEN DES COORNS/ 
VOERLEDEN WAER WT VOLGHDE DVERTYT / 
BEN ICK GEBOVT TOT STADSCOORN  / 
BEHOVT TER GEMEENTE PROFYT
In 1748 werd dit pand verkocht, waarna over de verdere geschiedenis ervan weinig meer bekend  is.

De Grote- of Bartholomeuskerk dateert uit de dertiende eeuw. In de kerk ligt begraven Olivier van Noort, de eerste Nederlander die per zeilschip (van 1598 tot 1601) rond de wereld voer.
De VeerpoortDe
geschiedenis van de toren gaat terug tot de vijftiende eeuw.
Hij staat flink uit het  lood.

Vlak bij de Lek vindt u de
Veerpoort uit 1601. Van de oorspronkelijk vijf  stadspoorten, is dit de enig overgeblevene.

De Waag
De Waag uit 1617  huisvest tegenwoordig een pannenkoekenhuis. Vroeger werd hier vlas en hennep  gewogen (niet bedoeld als geestverruimend middel maar als grondstof voor  touw...).

In het jaar 1652 werd gepubliceerd Blaeu's Toonneelen der  Steden , een boek vol met plattegronden van steden. Bekijkt u hieruit rustig  deze fraaie kaart  van het Schoonhoven van halverwege de zeventiende eeuw (123  Kb).

Het Arto-theater is ook op het World Wide Web present. De site biedt onder meer een agenda met de komende voorstellingen.

Ook de
bioscoopagenda voor Schoonhoven is on-line raadpleegbaar.

Vroeger reed tussen Schoonhoven en Gouda de  trein...

Op 14 november 1914 reed de eerste trein tussen Gouda en  Schoonhoven.
De vergunning voor de aanleg van deze spoorlijn was al verleend  in 1855, maar pas in 1901 had men voldoende geld bij elkaar om daadwerkelijk met  de aanleg te beginnen. Financiële- en technische problemen (als gevolg van de zachte veengrond ontstonden gigantische vertragingen) waren er de oorzaak van  dat de aanleg pas na dertien jaar was voltooid.
Het was geen TGV (de maximumsnelheid was dertig km/u) maar de naam had toch iets internationaals: La  Désiree.
De reistijd tussen Gouda en Schoonhoven werd met de komst van deze  spoorlijn (16,861 km lang) teruggebracht tot drie kwartier. Eerder reed op dit  traject de postwagen. Deze kon wel zes passagiers vervoeren en overbrugde de  afstand in 1 uur en 45 minuten!
In Gouda was het eindstation aanvankelijk gelegen aan de Karnemelksloot (bij sommigen om heel andere redenen lange tijd een bekend eindstation). Later werd het spoorlijntje via de Boelekade doorgetrokken naar "Gouda Centraal".
In de oorlogsjaren namen de  Duitsers de ijzeren rails voor andere doeleinden in beslag en maakten de  omwonenden zich later meester van de dan nutteloze bielzen en gebruikten die als brandhout.
Zo stierf de spoorlijn een 'natuurlijke dood'.
Op 23 augustus 1942 werd de laatste rit gemaakt.
Op het voormalige tracé van de spoorbaan ligt nu de Provinciale weg N 207, Gouda - Bergambacht - Schoonhoven.

...en vroeger vaarde tussen Schoonhoven en Rotterdam  een raderboot...

Van augustus 1857 tot maart 1948 werd op de Lek tussen Rotterdam en Schoonhoven een lijndienst onderhouden  voor personen- en goederenvervoer. De 'Stoombootdienst op de Lek' voer met een  aantal schepen, waaronder de Kapitein Kok, tussen beide steden heen en weer. Oorspronkelijk heette het schip 'Reederij op de Lek no.6', maar werd later, als eerbetoon aan de laatste gezagvoerder, de Schoonhovenaar Teunis Kok, omgedoopt in 'Kapitein Kok'.
Het vaartuig werd gebouwd in 1911 door de scheepswerf van  J & K Smit te Kinderdijk.
Voor 25 cent kon men al naar Rotterdam. Het  vervoer van koeien en ossen kostte f.1,10 en voor f.1,65 kon men zijn paard meenemen...
Doordat het wegtransport goedkoper werd dan de stoombootdienst, werd deze lijnvaart in 1948 opgeheven.
De Kapitein Kok werd in 1976 volledig  gerestaureerd en doet tegenwoordig dienst als
party-schip.
Op zondag 1 februari 1998 werd het schip door Koningin Beatrix en haar ongeveer 180 gasten gebruikt voor  een lunch, die de afsluiting vormde van de festiviteiten rond haar zestigste  verjaardag. Behalve de gehele Nederlandse koninklijke familie, waren ook royals aanwezig uit België, Luxemburg, Denemarken, Liechtenstein, Spanje, Engeland en Zweden.

...en nu vaart op de Lek  een draagvleugelboot

Sinds 16 juni 1998 onderhoudt  draagvleugelboot 'Rivierenland Holland Meteoor' een snelle verbinding tussen Wijk bij Duurstede en Dordrecht.
De MeteoorTwee motoren, elk met een vermogen van 1250 PK, geven het schip een kruissnelheid van 65 km/u, terwijl de topsnelheid 80 km/u beloopt. Thuishaven is Wijk bij Duurstede. Behalve 80 passagiers, die in  vliegtuigstoelen gezeten hun veiligheidsriemen om moeten, is er ook plaats voor zo'n 40 fietsen. Schoonhoven is één van de opstapplaatsen.
Over de
tarieven en de dienstregeling kunt u alles lezen op de achterliggende  pagina.
De exploitanten van de Meteoor hebben sinds kort een eigen
site op internet.

De HavenDe zilverstad mag dan niet aangesloten zijn op het net van de Nederlandse Spoorwegen,  toevalligerwijs (?) ligt het WEL aan een ander knooppunt van internationale wegen: de twee lange afstand wandelpaden LAW 6-1 (het Oeverloperpad tussen Amsterdam en Frankrijk) en LAW 1-3 (het Graaf Floris V pad tussen Engeland en  Duitsland) kruisen elkaar in Schoonhoven.

Op tweede pinksterdag is Schoonhoven overvol: dan wordt de Nationale Zilverdag gevierd  met tal van evenementen. Op de laatste vrijdag van augustus is (of moet ik zeggen: was?) de Schoonhovense Dixienight.
Een aantal dixielandorkesten speelt, verspreid door de hele stad, haar favoriete muziek.

Klik hier voor een overzicht van een aantal Schoonhovense bedrijven en instellingen die een site op internet hebben.

Uw hotel-overnachting in Schoonhoven kunt u
online reserveren.

De
regionale  radio- en televisiezender RTV-West verzorgt op internet een pagina met nieuws uit  Schoonhoven.

Tot slot de waterstanden: de actuele waterhoogte van de Lek bij Schoonhoven vindt u
hier.