Oudewater

Dit stadje (dat al in 1265 stadsrechten kreeg) is vooral bekend vanwege de heksenwaag . In Europa  werden in de middeleeuwen duizenden mensen ter dood gebracht, op beschuldiging  van hekserij. In de waag van Oudewater (gebouwd in 1482) gaf men, na zorgvuldige  weging, een certificaat af, waaruit bleek dat iemands gewicht in overeenstemming  was met de 'natuurlijke proportiŽn des lichaems'. Heksen konden namelijk, door  hun geringe gewicht, vliegen. Met dit begeerde stuk papier kon worden aangetoond  dat men geen heks was.

Op de
onderliggende pagina kunt u zo'n certificaet bekijken.
Zij die mij kennen zullen beamen dat IK geen certificaat nodig heb...

Tegenwoordig bezoeken jaarlijks tussen de 20.000 en 25.000 toeristen de Waag van Oudewater. Het gebouw is ge-opend van 1 april tot 1 november. Op werkdagen open van 10.00 tot 17.00 uur. ('s maandags gesloten).  Zon- en feestdagen open van 12.00 tot 17.00 uur. Telefoon: 0348  563400.

Het Stadhuis werd in  1575 door de Spanjaarden verwoest en in 1588 (door de Hollanders) weer opgebouwd.
De raadzaal is nog vrijwel geheel in stijl en kan in de maanden maart t/m november op elke derde zondag van de maand worden  bezichtigd. Aleen in de maand juni 2000 vindt de rondleiding plaats op zondag de 25ste.

Een andere bezienswaardigheid in Oudewater is de Grote- of Sint MichaŽlskerk. Het zogenoemde zadeldak van de kerktoren (uit 1300) komt men buiten Friesland maar weinig tegen. In de kerktoren bevindt zich  een beiaard mat 49 klokken.
Elke laatste zaterdag van de maanden april t/m oktober kan de toren worden beklommen (ge-organiseerd door de
VVV Oudewater).

Het oude centrum van Oudewater biedt prachtige voorbeelden van 17e-eeuwse huizen met fraaie gevels.
Omdat er in de stad zoveel monumenten zijn, werd het centrum in zijn totaliteit tot beschermd stadsgezicht  verklaard. Het karakteristieke stadspatroon is in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd.

In Oudewater -maar ook in Lopik en Montfoort- werd nog onlangs druk van gedachten gewisseld over (en geprotesteerd  tegen) een eventuele samenvoeging van deze drie gemeenten.
De Oudewaterse politieke partij
De Onafhankelijken -als eerste lokale politieke partij op internet vertegenwoordigd- hoeft zich hier in ieder geval de komende tijd niet meer druk over te maken, omdat de samenvoeging met tenminste vijf jaar is uitgesteld.
Bovendien worden de laatste tijd vanuit zowel de gemeente als de Provincie Zuid-Holland initiatieven ontplooid om Oudewater (opnieuw) bij Zuid-Holland in te delen.

De gemeente Oudewater heeft onlangs de eerste voorzichtige stappen op het internet gezet:
de site van degemeente is al wel te bezoeken maar is nog niet af...

Voor uw overnachting in Oudewater is misschien
Hotel Restaurant Abrona een idee. Dit is het eerste hotel in Nederland waar mensen met een licht verstandelijke beperking werken in de keuken, de huishouding en in de bediening. Zij worden begeleid door professionele horeca-medewerkers, waardoor de service en de kwaliteit van dit tweesterrenhotel is gewaarborgd.

Deze
ophaalbrug over de Hollandse IJssel vindt u tussen Gouda en  Oudewater, ter hoogte van Hekendorp.

Wist u dat de inwoners van Oudewater ook wel 'geelbuiken' worden genoemd? Op zoek naar de oorsprong van deze benaming ben ik twee mogelijke verklaringen tegengekomen.
Zo zou de naam geelbuiken worden verklaard door het feit dat soldaten van Oudewater in het verleden een uniform hadden, waarbij men een gele band om de buik droeg.
De andere uitleg is dat in het verleden de Oudewaterse touwslagers een schort voor hadden, die rond hun buik een gele kleur had, van de hennep en het vlas, waarmee werd gewerkt.

Bekijkt u tot slot rustig deze fraaie
satellietfoto van Oudewater en omgeving.