IJsselstein

IJsselstein ontstond rond de 11e eeuw, toen wild, moeras-achtig bos werd ontgonnen. De stad dankt haar naam aan haar ligging aan de rivier de  Hollandse IJssel en aan een kasteel: 'Steyne aan de IJssel', dat de omgeving domineerde. In 1331 werden stadsrechten verleend.

Vanaf het einde van de dertiende eeuw werd IJsselstein door beroemde geslachten als Van Amstel, Van  Egmond en Oranje-Nassau geregeerd. Gijsbrecht van Amstel heeft de stad gesticht  en tijdens diens bewind is het kasteel gebouwd. Na een langdurige ruzie met grote buur Utrecht, waarbij de stad herhaaldelijk werd verwoest, keerde in 1511 de de rust terug.

Een belangrijk bouwwerk in IJsselstein is de toren van de Hervormde Kerk. Dit is een van de weinige gebouwen uit de
provincie Utrecht, die prijken op de UNESCO monumenten top-100.

In het stadsmuseum kunt u onder meer een aantal archeologische voorwerpen bezichtigen, terwijl in haar dependance De Kasteeltoren de geschiedenis van het kasteel wordt weergegeven.
Een stadswandeling voert u onder meer langs
korenmolen 'de Windotter' uit 1732.

De TV-zender van
Lopik staat eigenlijk in IJsselstein. Wist u dat deze toren officieel de  Gerbrandytoren heet? Met zijn 385 meter is dit de hoogste toren van Nederland.  De Gerbrandytoren werd op 9 mei 1961 in gebruik gesteld door Koningin Juliana.
Rond de  kerstdagen maakt men van de Gerbrandytoren
de  grootste kerstboom ter wereld. Bij helder weer is de mast dan in de wijde omtrek te zien. In 1997 kreeg ik een meeltje van internetters uit Amstelveen, die hem helder aan de horizon zagen staan.

Op het terrein naast de zendmast wordt nu druk gebouwd aan een  nieuwe wijk van IJsselstein, het Zenderpark. In deze wijk komen zo'n 3800 nieuwe  woningen.
Een internetsite over deze wijk,
Zenderbouw, is vervaardigd in opdracht van  een samenwerkingsverband van drie bouwondernemers uit Midden-Nederland.
Veel  actuele informatie over de nieuwbouw met bijbehorende foto's vindt u op de
site van Fred  Oosterhuis. Daarnaast is on-line de IJsselsteinse Woningbouwvereniging.

Bekijkt u rustig deze fraaie
satellietfoto van IJsselstein en omgeving.

Sinds kort heeft
De Wereldwinkel IJsselstein ook een site op internet. Actief is ook de site IJsselstein.net.

Uw  hotel-overnachting in IJsselstein kunt u
online reserveren.